A cikk az etcetera.hu oldalon jelent meg.

Már egészen fiatal korban előfordulhat, hogy egy fogunk letörik, vagy elveszítjük. Idősebb korban pedig sajnos tovább nő a fogvesztés esélye. A hiányzó, vagy súlyosan károsodott fogak az élet minden területét befolyásolják, hiszen mind egészségügyi, mind esztétikai hátrányt okoznak. Szerencsére ma már többféle megoldás létezik a fogak pótlására, sokan azonban nincsenek tisztában a lehetőségeikkel. Nemrégiben nekem a gyulladt bölcsességfogammal gyűlt meg a bajom.

Vendégszerzőnk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője. Cikkéből megtudhatod, milyen fogpótlások léteznek és milyen esetben melyiket érdemes választani.

Dr. Molnár Bálint írása

Sajnos gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy a páciensek csak sok idővel a fog károsodása vagy elvesztése után jönnek el fogorvosi vizsgálatra. Ennek az oka nem csak a fogorvosi beavatkozástól való félelem, hanem mert azt gondolják, anyagilag nem engedhetik meg maguknak a fogpótlást.

Tény és való, hogy a fogpótlások fajtái között árban, tartósságban és kényelemben nagy különbségek vannak, de az mindenképpen kijelenthető, hogy bármilyen fogpótlás jobb, mint a probléma halasztgatása. A hiányzó vagy károsodott fogak ugyanis a többi fog romlásához, vagy a nem megfelelő rágás miatt emésztési problémákhoz is vezethetnek.

Lássuk, milyen lehetőségek vannak!

Saját fogakra rögzített korona és fogászati híd

Gyakran alkalmazott technológia az eredeti, meglévő fogakra rögzített korona és a híd. A korona egy mesterséges fogmű, amelyet az előkészített, lecsiszolt fogra ragasztunk speciális fogászati ragasztó cementtel. Ha az eredeti fog súlyosan károsodott, de gyökere még ép, nagyon esztétikus és valósághű fogpótlás készíthető korona készítésével.

A fogászati híd több, egymáshoz kapcsolt koronából és hézagfog(ak)ból áll, szintén a meglévő fogakra ragasztjuk. Hídpótlással akár egyszeres vagy többszörös foghiány is kezelhető, amennyiben rendelkezésre áll megfelelő számú és mennyiségű pillérfog.

A saját fogakra rögzített fogpótlások előnye, hogy valósághű pótlás készíthető a segítségükkel, ugyanakkor jól terhelhetőek és ezáltal kényelmesek. Elkészítésük gyors, akár 2-3 hét alatt kivitelezhető. Általuk kisebb foghiányok esetén elkerülhetőek az implantációs sebészeti beavatkozások. Hátrányuk viszont, hogy az eredeti fogakat le kell csiszolni, illetve ha nincs elegendő, vagy megfelelő számú pillérfog, akkor nem alkalmazhatók.

Bár a minőségi alapanyagokból készült fogpótlások akár évtizedekig is tartósak lehetnek, egy idő után előfordulhat a tartófogak másodlagos szuvasodása a a ragasztócement kioldódása miatt, vagy a pillérfogak károsodása fogágybetegség miatt.

Kinek ajánlott a koronával, híddal történő fogpótlás?

  • Azoknak, akiknél nem döntő fontosságú és/vagy nem lehetséges az eredeti fogak anyagának teljes megőrzése
  • Rendelkezésre áll elegendő számú és minőségű pillérfog
  • Szeretnék elkerülni az implantáció műtétet

Fogászati implantáció: a legkorszerűbb technológia

Az implantációs fogpótlással egyetlen hiányzó fogtól akár a teljes fogatlanságig rehabilitálhatóak a hiányzó fogak. Első lépésként titánból készített műgyökereket ültetünk be a hiányzó foggyökerek helyére, majd megvárjuk annak a becsontosodását. Ha ez megtörtént, teljesen valósághű koronákat vagy hidat rögzítünk az implantátumokra.

A fogászati implantátumok hatalmas előnye, hogy nincs szükség a még ép fogak lecsiszolására, ugyanakkor bármekkora kiterjedésű foghiány kezelhető a segítségükkel. Az elkészült fogpótlás pedig nem csupán valósághű, de rendkívül kényelmes és stabil is. Az implantátumok különösen tartósak, évtizedekig, vagy akár a páciens élete végéig is kitarthatnak – megfelelő fogápolás és rendszeres kontrollvizsgálatok esetén.

Az implantációs fogpótlás hátránya ugyanakkor, hogy elkészítése műtétekkel jár, hosszabb időbe telik és költségesebb.

Kinek ajánlott az implantációs fogpótlás?

  • Akinek csak egyetlen fogat kellene pótolni, és a foghiány melletti fogak teljesen épek
  • Olyan kiterjedt foghiány esetén, ahol hagyományos híd elkészítése már nem lehetséges, ugyanakkor stabil, kényelmes pótlásra van szükség

Kivehető fogpótlás: kedvező árú megoldás kiterjedt foghiány pótlására

Kiterjedt részleges vagy akár teljes foghiány esetén választható a kivehető fogpótlás. Részleges foghiánynál a kivehető fogpótlás egy fém alaplemezből, műínyből és műfogakból áll. Ezek kapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással kapcsolódnak a még meglévő fogakhoz. A teljes kivehető fogpótlások pedig akrilát alapú műanyagból készülnek, műanyag fogakkal.

A kivehető fogpótlások gyorsan, 2-4 hét alatt elkészülnek, tisztításuk könnyű, áruk kedvező. Nagy hátrányuk azonban, hogy a páciensek gyakran nehezen szokják meg őket, kényelmetlenek lehetnek és kevésbé stabilak.

A stabilitás növelésének érdekében bizonyos esetekben az implantációs megoldások kombinálhatóak a kivehető fogpótlással. A kivehető fogpótlások implantátumokkal akár teljesen stabilizálhatóak és a teljes kezelés költsége jóval alacsonyabb, mint egy rögzített implantációs fogpótlás esetén. Továbbá bizonyos esetekben előrhaladott csontvesztés esetén még csontpótló kezelést követően is csak kivehető implantációs fogpótlással alakítható ki az ajkak belülről történő ideális megtámasztása és a megfelelő harapási forma, esztétika.

Kinek ajánlott a kivehető fogpótlás?

  • Nagy kiterjedésű foghiánnyal rendelkezőknek, akiknél a kedvező ár elsődleges szempont
  • Jelentős csontveszteség esetén, amikor a szövethiányt a kivehető fogsoron található rózsaszín műíny pótolja

A fentiek alapján elmondható, hogy mindenki számára létezik elérhető és hatékony fogpótlás. A lényeg az, hogy nem szabad késlekedni, érdemes minél előbb meglátogatni a fogászati rendelőt és tájékozódni a lehetőségekről!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Rendelőnk a 469/2021. (VIII. 6.) kormány rendeletet követve pácienseinket tervezett fogászati ellátásra új típusú koronavírus védettségi igazolvánnyal, ennek hiányában az ellátást megelőző 48 órán belül végzett negatív SARS-CoV-2 PCR-teszttel és az ellátás napján végzett negatív antigén gyorsteszttel fogadja. A tesztek költsége a pácienseket terheli, kivéve: a) a beteg a 18. életévét nem töltötte be, b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be. A 18. életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén is az egészségügyi intézmény köteles a vizsgálatokat térítésmentesen elvégezni. Megértésüket köszönjük.