A cikk a Gazdaság Portálon jelent meg.

Dr. Molnár Bálintot, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docensét – aki egyben a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője is – kérdeztük a fogászatokban milyen protokoll szerint járnak el a  jelenlegi helyzetben.

A biztonságos fogorvosi ellátás nem csak pácienseink, de a kezelőszemélyzet érdeke is. Cseppfertőzéssel terjedő kórokozóról lévén szó, a fogorvosi rendelő különösen kockázatos helyszínnek tekinthető ilyen téren: az orvos és a páciens szoros, direkt kontaktusban vannak; bizonyos eszközök használatával (pl. légfúvásos turbina fúróberendezés, ultrahangos fogkőleszedő-, homokfújó berendezés) ún. bioaeroszol, azaz fertőzött vízpára képződik, ami akár órákon át a levegőben lebeghet és fertőzheti a kezelőhelyiségben lévő tárgyakat, személyeket. Ez egy banális, nem sürgősségi panasz miatti páciens-orvos találkozó is növeli az ún. keresztfertőzés kockázatát.

Ennek a kockázatnak a csökkentésére már a telefonos időpontfelvétel alkalmával sor kerül.

Triázsolás, kérdőív

A járványügyi veszélyhelyzetben a fogorvosi rendelők általában előzetes telefonos egyeztetés után tudnak időpontot adni, kizárólag sürgősségi panaszok esetén. Ezalatt a beszélgetés alatt megtörténik a páciens előzetes szűréses besorolása, azaz triázsolása is, azaz célzott kérdésekkel felmérik a jelen panasz akut vagy halasztható mivoltát, illetve megpróbálják kiszűrni az esetleges fertőzöttség lehetőségét. Utóbbira azért van szükség már telefonon keresztül, mert amennyiben sürgősségi ellátás szükséges és a páciens fertőzöttsége nem zárható ki, az ellátó személyzet már ennek az eshetőségnek a tudatában, megfelelő védőfelszerelésben fogadja a pácienst. A rendelőben a kezelés megkezdése előtt egy még alaposabb triázs kérdőív kitöltése is szükséges, melynek célja az írásos dokumentáción kívül szintén a páciens fertőzött mivoltának kiderítése. A koronavírussal gyaníthatóan, vagy bizonyíthatóan fertőzött páciensek kezelése a megszokottnál hatékonyabb védőruházatban, szigorúbb fertőtlenítési körülmények között zajlik lehetőség szerint egy elkülönített kezelőben.
PCR és ellenananyag (szerológiai) tesztek

Ezek a tesztek direkt vagy indirekt módon mutatják ki a vírus jelenlétét a szervezetben. Mint minden teszt, sajnos egyik sem 100%-os biztonsággal bizonyítja a fertőzöttséget vagy épp a nem fertőzöttséget. Ezt egy későbbi, újabb teszt elvégzésével nagy eséllyel ki lehet küszöbölni.

PCR (polimerase chain reaction, polimeráz láncreakció) eljárás lényege, hogy orr- vagy torokváladékból vett mintából, speciális eljárással megsokszorozzák a kenetben lévő kórokozó örökítőanyagát, melyet ezután egy Northern-blot nevű eljárással kimutatnak. Amennyiben az illető mintájában nem mutatható ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyaga, úgy az illető nem fertőző; azonban ez két dolgot jelenthet: vagy még nem kapta el vírust, vagy már elkapta, azonban már nem fertőző, gyógyult. Hogy melyik esetről van szó, további vizsgálatokkal kideríthető, például az alább ismertetett szerológiai teszttel. Mivel a fent leírt eljárás viszonylag időigényes, így az elvégzett teszt eredményét csak legalább nap után tudjuk meg. Emiatt ez az eljárás fogászati járóbeteg ellátás soráűn nem alkalmazható hatékonyan, hiszen a pácienst azonnal el kell látni, és ha egészségesen otthonába távozik, adott esetben másnap fertőzötten is visszaérkezhet. Ráadásul ezek a tesztek igen költségesek, a szerológiai gyorstesztek többszörösébe is kerülhetnek.Az ellenanyag, azaz szerológiai tesztek) indirekt módon, az immunrendszer válasz reakcója alapján következtetnek a fertőzöttség mibenlétéről. A tesztelendő személy egy csepp véréből (ezt általában ujjbegyből nyerik), specifikusan az új koronavírus ellen termelődött immunfehérjék, ún. IgM és IgG antitestek meglétét vagy hiányát mutatja ki (kiértékelése a patikában is kapható terhességi tesztek elvéhez hasonló, melyek a vizeletből mutatja ki a megnövekedett hCG szintet indikátor csíkkal). Ezen tesztek előnye, hogy viszonylag gyorsan, néhány perc elteltével eredményt kapunk. Hátránya, hogy az ellenanyagok termelődéséhez fertőzés után kb. 5 napnak el kell telnie, tehát az első néhány napban nem mutatják ki a fertőzöttséget. A teszt elvégzése után több eredmény kaphatunk a különböző ellenanyag (antitest) molekulák megléte vagy hiánya alapján, amelyek segítségével megállapíthatjuk az illető fertőzött-e vagy sem, esetleg már átesett a betegségen. Fontos kiemelni, hogy a negatív eredmény esetén nem mondható el 100%-os biztonsággal, hogy a tesztelt személy nem fertőző a korábban említett néhány napos ablak miatt. Ez a bizonytalanság egy később elvégzett, újabb teszt segítségével tisztázható. Összességében a 15 perc alatt már eredményt mutató szerológiai gyorstesztek alkalmazása a leginkább kivitelezhető a fogorvosi rendelőkben, emelett áruk is kedvezőbb a PCR teszteknél. Használatuk első sorban a triázs kérdőív alapján gyanús, és/vagy légúti tünetekkel rendelkező, ill. emelkedett testhőmérsékletű páciensek esetén lehet indokolt. Ilyenkor segíthetnek elkülöníteni az új típusú koronavírus fertőzést az egyéb légúti fertőzésektől, ill. akár a légúti pollenallergia tüneteitől.

Miért a fogászati implantológia vált a magánpraxis meghatározó részévé?

A fogászati implantológiával akkor kerültem először szorosabb kapcsolatba, amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az általam kezelt, súlyos fogágybeteg páciensek esetében nem elegendő csupán a még megtartható fogaik megmentése, hanem a megfelelő rágóképesség és esztétika helyreállítása érdekében a fogászati implantátumokra készített fogpótlásokra is szükség van. Szerencsés vagyok, mivel az egyetemi klinikán megszerzett ismeretek, valamint számos hazai és külföldi konferencián, tanfolyamon elsajátított tudás segítségével egyre magasabb színvonalon tudtam ellátni a pácienseimet rendelőnkben. Manapság már rutinszerűen végzünk kollégáimmal összetett, ambulánsan elvégezhető csontpótló és lágyszöveti helyreállító, implantológiai műtéti beavatkozásokat.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.