A cikk a HírExtra oldalon jelent meg.

A hiányzó fogak, azon kívül, hogy esztétikailag előnytelenek, komoly egészségügyi hátrányokat és lelki megterhelést is okozhatnak.

Érdemes tehát elvesztésük után minél előbb pótolni őket; azonban dilemmát okozhat, hogy hogyan. Nem csak árban, de kényelemben, tartósságban és a kezelés időtartamát illetően is nagy különbségek vannak. Segítünk választani!

Korona és fogászati híd: tartós megoldás kedvező áron

A korona egy mesterséges fogmű, amit az eredeti, lecsiszolt fogra ragasztanak. Ezt olyan esetben szokták alkalmazni, amikor az eredeti fog súlyosan károsodott: a saját fogból nagyobb darab letörött, nagy szuvasodás vagy nagyobb cserélendő tömés helyezkedik el benne.

Egyszeres, vagy többszörös foghiány esetén pedig a fogászati híd lehet a megoldásabban az esetben, ha van elegendő számú és megfelelő minőségű pillérfog, amelyhez a fogpótlást rögzíteni lehet.

A koronák és fogászati hidak előnyei:

 • Körülbelül 2 hét alatt átadásra kerülnek
 • Kényelmesek, jól terhelhetőek
 • Áruk kedvező
 • Esztétikusak
 • Tartósak

A koronák és fogászati hidak hátrányai:

 • Ha nincs megfelelő számú és/vagy minőségű pillérfog, nem kivitelezhető
 • Az eredeti fogakat le kell csiszolni
 • Bár a fogpótlás, ha minőségi alapanyagból készül, évtizedekig is tartós lehet, bizonys idő után előfordulhat a tartófogak további pusztulása (másodlagos szuvasodás), vagy fogágybetegség kialakulása

A hagyományos fogászati híd és a korona akkor ajánlott, ha nem döntő fontosságú és/vagy nem lehetséges az eredeti fogak anyagának maximális megőrzése és van elegendő pillérfog.

Kivehető fogpótlás: nagyobb kiterjedésű foghiány esetén

A kivehető pótlásokat kiterjedtebb részleges vagy teljes foghiány esetén lehet alkalmazni. A részleges kivehető fogpótlás fém alaplemezből, műínyből és műfogakból áll, melykapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással kapcsolódik a meglévő fogakhoz.

Teljes fogatlanság esetén teljes kivehető fogpótlás készíthető, amely akrilát alapú rózsaszín műanyagból készül, műanyag fogakkal.

A kivehető pótlások előnyei:

 • Kedvező áron elérhetőek
 • Akár 2-4 hét alatt elkészülhetnek
 • Könnyű a tisztításuk
 • Nagy kiterjedésű, vagy teljes fogatlanság esetén is alkalmazhatóak

A kivehető pótlások hátrányai:

 • Személytől függően nehéz a megszokásuk, ezért
 • Rövid ideig kényelmetlenek
 • Bizonyos esetben alacsony a stabilitásuk

A kivehető fogpótlás akkor ajánlott, ha nagyon kedvező áron nagy kiterjedésű vagy teljes fogatlanságra keresünk megoldást. Ugyanakkor érdemes mérlegelni, hogy inkább fogászati implantátumok segítségével rögzített hídpótlást készíttessünk-e, ami kényelmesebb, bár lényegesen költségesebb megoldás. Bizonyos esetekben az implantációs megoldás kombinálható kivehető fogpótlásokkal is.

A fogpótlás magasfoka: a fogászati implantáció

A fogászati implantátumok jelentik a hiányzó fogak rehabilitációjának legmagasabb szintjét. Tökéletes, kényelmes és tartós megoldást nyújtanak egyetlen foghiánytól akár a teljes fogatlanságig. Az implantációs fogpótlások elkészítése az elvesztett foggyökerek pótlásával kezdődik: ilyenkor titánium ötvözetből készült műgyökereket helyeznek az állcsontba. Ezekre kerülnek majd a teljesen valósághű koronák vagy hidak, de akár már korábban elkészült kivehető fogpótlások stabilizálása is megoldható velük.

A fogászati implantátumok előnyei:

 • Nem kell lecsiszolni ép fogakat
 • Bármekkora kiterjedésű foghiány esetén elérhető kényelmes és stabil pótlás készíthető a segítségükkel
 • Élettartamuk gyakran évtizedekben mérhető, sőt megfelelő fogápolás mellett akár élethosszig is kitarthatnak
 • Teljesen valósághű hatás is elérhető velük

A fogászati implantátumok hátrányai:

A fogászati implantátum különösen ajánlott, ha csak egyetlen fogat kell pótolni és a mellette található fogak épek; vagy ha kiterjedt a foghiány és kényelmes, stabil megoldásra van szükség.

Bár a fentiek alapján elmondható, hogy nagy különbségek vannak a különböző fogpótlások között, egy közös azonban mindenképp van bennük: bármilyen fogpótlás jobb, mint a probléma halasztgatása. Úgyhogy ne habozzunk és beszéljük meg a lehetőségeket egy tapasztalt és kompetens fogorvossal!

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője szakmai segítségével készült.

 

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Rendelőnk a 469/2021. (VIII. 6.) kormány rendeletet követve pácienseinket tervezett fogászati ellátásra új típusú koronavírus védettségi igazolvánnyal, ennek hiányában az ellátást megelőző 48 órán belül végzett negatív SARS-CoV-2 PCR-teszttel és az ellátás napján végzett negatív antigén gyorsteszttel fogadja. A tesztek költsége a pácienseket terheli, kivéve: a) a beteg a 18. életévét nem töltötte be, b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be. A 18. életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén is az egészségügyi intézmény köteles a vizsgálatokat térítésmentesen elvégezni. Megértésüket köszönjük.