Fogvesztés során számos fogpótló megoldás létezik, amelyek között a fogászati hidak nagyon népszerűek számítanak. Sok páciens azonban nem szeretné, ha szomszédos fogai lecsiszolásra kerülnének, számukra jelenthet jó megoldást a csiszolásmentes fogpótlás. De mit is jelent ez pontosan? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Mennyire tartós a csiszolás nélküli fogpótlás? Cikkünkből most mindent megtudhat.

A csiszolás nélküli fogpótlás rágófog pótlására nem ideális.

Mi az a csiszolás nélküli fogpótlás?

A hagyományos fogászati hidak készítése során a foghiánnyal szomszédos fogakat lecsiszolják és fogkoronával látják el. Sokan azonban szeretnék megőrizni a környező fogak épségét, esetükben csiszolás nélküli fogpótlás alkalmazható. Az eljárás lényege, hogy fogtömés méretű üregek, ún. kazetták kerülnek kialakításra a szomszédos fogakban, és a lecsiszolt fogkoronák helyett ezek lesznek a fogpótlás tartópillérei. 

Bizonyos esetben, főleg alsó metszőfog hiány esetén ún. Maryland-híd készítése is szóba jöhet. Ez a típusú pótlás a szomszédos fog nyelv felőli oldalára kiterjesztett szárnnyal rögzül a maradó fogazathoz, így mosolygás közben láthatatlan marad.

A csiszolás nélküli fogpótlás fémmentes, esztétikus fogszínű anyagból (préskerámia vagy cirkónium-oxid) készül, így teljesen természetes hatású.

A csiszolás nélküli fogpótlásnak van néhány feltétele:

 • Elengedhetetlen, hogy a szomszédos fogakban megfelelő méretű kazetta legyen kialakítható, különben nem lesz stabil a pótlás.
 • Fontos szempont, hogy ne legyen nagy a foghiány hossza. 

Jó megoldás a csiszolás nélküli fogpótlás rágófog pótlására?

A csiszolásmentes fogpótlás a legideálisabb a második kisőrlő fog (5-ös) pótlására, annak megfelelő mérete miatt. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy rágófog pótlására alkalmatlan. A 6-os és 7-es nagyőrlő fogak hiánya esetén mindenképpen érdemes más fogpótlásban gondolkodni.

A csiszolás nélküli fogpótlás előnyei

Nézzük most meg, hogy miért érdemes csiszolásments fogpótlásban gondolkodni!

 • Remek alternatíva, ha szeretnénk elkerülni a fogpótlás során a fogak csiszolását.  
 • Kiváló abban az esetben, ha a foghiányt határoló fogak már tömve vannak. Ilyenkor a régi tömések eltávolítása után  a fogba esztétikus inlayek kerülnek és megtörténik a hiány pótlása is.
 • Költséghatékony: jóval kedvezőbb áron érhető el, mint az implantátum beültetése.
 • Gyors megoldás, hiszen nem kell hosszú hónapokat várni, hogy elkészüljön  a fogpótlás, mint például az implantátumoknál, ahol a beavatkozást min. 2-3 hónapos csontosodási időszak követi.
 • Fémmentes, így fémallergiások számára is ideális.
 • Kíméletes a fog szöveteivel.

A csiszolás nélküli fogpótlás hátrányai

Van azonban néhány olyan szempont is, ami miatt érdemes más típusú fogpótlásban gondolkodni:

 • A csiszolás nélküli fogpótlás nem annyira tartós és teherbíró, mint a fogászati hidak, implantátumok, és a pótlás gyakoribb cseréjére lehet szükség.
 • Rágófog pótlására nem alkalmas.
 • Csak kisméretű – max. 7-10mm – foghiány esetében, 1 hiányzó fognál alkalmazható.
 • Harapási rendellenességek esetén nem ajánlott.

A csiszolás nélküli fogpótlás menete

Lássuk most, hogy mi is történik pontosan a csiszolás nélküli fogpótlás során!

 1. Érzéstelenítést követően a szakorvos egy-egy kis, tömés méretű üreget hoz létre, amelynek jó alapja lehet például egy korábbi fogtömés.
 2. A kazettákról lenyomat készül, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a jól illeszkedő fogpótlást.
 3. Ezt a fogpótlás beillesztése követi, és amennyiben nincs szükség igazításra, speciális ragasztóval rögzítésre kerül.
A csiszolás nélküli fogpótlás implantátum segítségével is lehetséges.

Csiszolás nélküli fogpótlás vs. fogimplantátum 

Mint az előbbiekben láthattuk, a csiszolásmentes fogpótlás költséghatékony lehet, de érdemes hosszabb távon gondolkodni, hiszen sokkal rövidebb az élettartama, mint például az implantátumoknak. 

A fogbeültetés szintén nem jár a környező fogak csiszolásával, ezért a páciensek többsége mára inkább a korszerűbb implantátumokat választja, a csiszolás nélküli fogpótlás kezd kiszorulni a gyakorlatból. Elsősorban akkor célszerű csak ezt a megoldást választani, ha a beültetés nem lehetséges. 

Hogy kinél alkalmazható az implantátum, az röntgen- vagy CT-felvétel, valamint a páciens személyes vizsgálata, szájhigiénés és dohányzási szokásaiknak felmérése után dönthető el.

Bizonyos állapotok vagy egészségügyi problémák kizárhatják a fogbeültetést vagy növelhetik az implantáció sikertelenségének kockázatát, például:

 • súlyos, kezeletlen cukorbetegség
 • véralvadási zavarok
 • egyes gyógyszerek (pl. szteroidok, biszfoszfonát típusú csontritkulásra alkalmazott gyógyszerek, daganatellenes szerek stb.)
 • korábbi, a foghiány területét érintő sugárterápia
 • erős dohányzás

Mit érdemes tudni a fogimplantátumokról?

A fogimplantátumok mesterségesen kialakított, csavar formájú foggyökerek a hiányzó fogak területén, amelyekre a korona készül. Szövetbarát titánból készülnek, ami nem okoz kilökődési reakciót, az emberi szervezet tökéletesen képes befogadni.

ÉRDEKESSÉG: A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrumban svéd (Astra Tech/Dentsply), svájci (Straumann) és német (ICX) implantátumokat alkalmazunk, amelyek a legmagasabb minőségű, prémium kategóriába tartoznak és örök garanciával rendelkeznek. 

Miért előnyösebb fogimplantátumot választani csiszolás nélküli fogpótlás helyett?

Nézzük most meg a fogimplantátumok legfőbb előnyei:

 • A fogbeültetés hosszú távon tartósabb, mint más fogpótlási lehetőségek, például a híd vagy a kivehető pótlások. A pontos tervezés, a megfelelő műtéttechnika, a precízen elkészített fogpótlás és a rendszeres kontroll, valamint helyes ápolás mellett az implantátumok akár egy életen át hordhatók.
 • Az implantátumokat kifejezetten úgy tervezik, hogy a természetes fogakra hasonlítsanak, így esztétikailag szinte észrevehetetlenek.
 •  Az implantátumok stabil alapot nyújtanak a fogpótlásoknak, ami segít a hatékony rágásban és a beszédminőség javításában.
 • A fogbeültetés fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben elvégezhető beavatkozás.

Csiszolás nélküli fogpótlás árak

A  csiszolás nélküli fogpótlás árát úgy érdemes kalkulálni, hogy a fogakba 2 db kerámia inlay kerül, valamint magának a hiányzó fognak az elkészítése történik. 

A fogpótlással kapcsolatban mindenképp keresse fel fogorvosát, hogy hosszú távon a legesztétikusabb és legtartósabb eredmény születhessen.

Árainkról bővebben itt tájékozódhat >>

Keressen bennünket telefonon, interneten, vagy látogasson el rendelőnkbe személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben további kérdései vannak a csiszolás nélküli fogpótlásokkal, illetve az implantátumokkal kapcsolatban, örömmel állunk rendelkezésére!  Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!