Az azonnal terhelhető implantátum a fogimplantátumok egy olyan speciális típusa, amelynél a páciens már általában a műtét napján vagy 1-2 napon belül ideiglenes fix fogpótlást kap, amíg a végleges fogpótlás elkészül, így a fogatlanság ideje lényegesen rövidebb a hagyományos fogimplantátumoknál. A cikkből kiderül, hogy mit jelent pontosan és milyen esetekben alkalmazható a technológia, mik az előnyei és hátrányai, de szó lesz a kezelés menetéről is.

Azonnal terhelhető implantátum és a hagyományos implantátum: mi a különbség?

Hagyományos fogimplantátum beültetése esetén a műgyökér beültetését követően 3-4 hónap gyógyulási idő szükséges, ezalatt egy ideiglenes zárócsavar fedi az implantátumot. A végleges implantátum fej, és maga a fogpótlás csak a csontosodás megtörténte után kerül fel a műgyökérre. Addig a páciens – bizonyos esetekben – kivehető fogpótlást hordhat. 

Miben más az azonnal terhelhető implantátum? 

Az egyik legfontosabb különbség, hogy van lehetőség arra, hogy az implantátum csavar (műgyökér) beültetésére közvetlenül a károsodott fog kihúzása után kerüljön sor. Fontos azonban tudni, hogy nem minden eset és páciens alkalmas erre az eljárásra, és a beavatkozás sikeressége nagymértékben függ az erre alkalmas eset megfelelő kiválasztásától és a szakorvos tudásától és tapasztalatától.

A másik jelentős különbség, hogy a hagyományos eljárástól eltérően, a beültetett implantátumra azonnal ideiglenes fix koronát vagy hidat rögzítenek, így a páciens akár a műtét napján vagy 48 órával később fix fogpótlással távozik a rendelőből. A végleges fogpótlás elkészültéig pedig mindössze pár hetet kell várni. 

Figyelem! Az azonnal terhelhető implantátum kifejezés nem arra utal, hogy a műtét után azonnal terhelhető az implantátum! Ebben az esetben is meg kell várni a csontosodást, ami azt jelenti, hogy a műtét után legalább 8, de inkább 12 hétig kizárólag puha, pépes ételek fogyasztása javasolt. 

az azonnal terhelhető implantátumra akár már a műtét napján elkészül az ideiglenes fogpótlás.

Az azonnal terhelhető implantátum beültetésének előnyei

 • A műtét után közvetlenül ideiglenes fogpótlás készül, így esztétikailag azonnal helyreállításra kerül a páciens mosolya
 • A végleges fix fogpótlásra csupán pár hetet kell várni
 • A technológia akár a közvetlen a fog kihúzása után is alkalmazható
 • A teljes kezelési idő rövidebb, kevesebb rendelői látogatás szükséges
 • Kevesebb vágás szükséges, így kevésbé fájdalmas, kellemetlen a gyógyulás

Az azonnal terhelhető implantátum beültetésének hátrányai

Az azonnal terhelhető implantátummal végzett beavatkozások esetén a sikerességi ráta alacsonyabb, mint a hagyományos implantátumok esetén. Ez a következő tényezőknek köszönhető: 

 • Nagyobb az esélye a gyulladások, szövődmények kialakulásának, aminek oka a nem megfelelő szájhigiéné és bizonyos ínybetegségek lehetnek. Ha az előzetes vizsgálatok során ezekre a tényezőkre fény derül, vagy az eredeti, kihúzott fog nagyon rossz állapotú volt, nem javasolt ezt a módszert választani;
 • Nagyobb az esélye, hogy az implantátum csontosodása nem megfelelően megy végbe – ennek a legfőbb oka a fog túlterhelése. Ezért a módszer alkalmazása esetén különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a műtét utáni időszakban valóban ne terhelődjön az implantátum,
 • Bár a hagyományos implantációnál is rontja a gyógyulási esélyeket a dohányzás, ennél a módszernél még nagyobb kockázati tényezőt jelent.

A hagyományos módszer és az azonnal terhelhető fogimplantátum összehasonlítása

Azonnal terhelhető implantátum

Hagyományos fogimplantátum beültetés

Költségek

Általában alacsonyabb a kevesebb rendelői látogatás miatt, azonban az ideiglenes pótlás extra költségként jelentkezhet

Kevésbé költséghatékony

Kezelés időtartama

A konzultációtól az ideiglenes fogpótlásig kb. 2 hét, de a végleges gyógyulás min. 3 hónap

3-4 hónap a fogpótlás felhelyezéséig

Kinél alkalmazható?

Bizonyos esetekben, körültekintő döntés szükséges

Jóval szélesebb körben alkalmazható

Sikeresség aránya

A hagyományos implantátumoknál alacsonyabb

97-98%

Kinek javasolt az azonnal terhelhető implantátum alkalmazása? 

 • Károsodott vagy hiányzó frontfogak esetén;
 • Ha a pácienst nagyon zavarja a hiányzó fog;
 • Teljes fogatlanság esetén, ahol van lehetőség all-on-4 vagy all-on-6 technológiát alkalmazni

Az azonnal terhelhető implantátum felhasználási lehetőségei

Az azonnal terhelhető implantátum mind egyszeres, mind többszörös foghiány, de teljes fogatlanság esetén is alkalmazható. 

Egyetlen fog pótlása azonnal terhelhető implantátummal

Az azonnal terhelhető implantátum akkor  alkalmazható egyetlen fog pótlására, ha elegendő és megfelelő minőségű csontállomány áll rendelkezésre. Csak így képes ugyanis a csont a megtartani a fogimplantátumot. 

Sajnos, ha a foghiány már hosszabb ideje fenn áll, nagy az esélye annak, hogy a fogat eredetileg tartó csontállomány sorvadásnak indult, és nem lesz elegendő tartóerő. Ilyen esetekben mindenképpen a hagyományos kétfázisú implantátum beültetése szükséges.

A hagyományos fogászati implantátum beültetéséről itt olvashat bővebben>>

Azonnal terhelhető implantátum alkalmazása kiterjedt vagy teljes foghiány esetén

Kiterjedt vagy teljes foghiány esetén az all-on-4 vagy all-on-6 technológia alkalmazása javasolt. Ez azt jelenti, hogy állcsontonként 4 vagy 6 implantátum kerül beültetésre, amelyre az állcsontot átívelő körhíd kerül. Ebben az esetben az ideiglenes fogpótlás általában a műtét után pár nappal készül el, onnantól viszont a fogsor a teljes gyógyulásig (3-6 hónap) szinte teljes értékű. Esztétikailag szinte élethű, azonban csak puhább étel rágására alkalmas.

Az all-on-4 és all-on-6 technológia akár jelentősebb csontvesztés esetén is alkalmazható.

Az all-on-4 és az all-on-6 technológiáról ebben a cikkben írtunk bővebben >>

Az azonnal terhelhető implantátum elkészítésének lépései

Az első lépés az állapotfelmérés és 3D CBCT felvétel készítése. A 3D-s felvételen a páciens szájüregének és fogállományának legapróbb részletei is láthatóvá válnak, így eldönthető, hogy a szájüregi viszonyok alkalmasak-e az azonnal terhelhető implantátum beültetésére. Amennyiben igen, a következő alkalommal megtörténik az implantátum beültetése.

 • A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, így semmilyen fájdalomtól nem kell tartani.
 • A csontot egy speciális fúróval előkészítjük, majd behelyezzük az implantátumot
 • Ezután intraorális szkenner segítségével lenyomatot veszünk, amelyet a fogtechnikai laborba továbbítunk
 • A fogorvosi rendelőben elkészül az ideiglenes pótlás, amelyet a helyszínen – vagy az implantátum típusától függően pár nap múlva átadunk, rögzítünk

Mire kell számítani a műtét után? 

A műtét után antibiotikum szedése szükséges. A műtét utáni fájdalomra pár napig szedhető szükség szerint fájdalomcsillapító. Pár nap után a fájdalom elmúlik. 

Szilárd ételt a műtét utáni 8 hétben nem szabad rágni az ideiglenes pótlással, az implantátum túlterhelése ugyanis a csontosodás sikertelenségét okozhatja. A végleges pótlás pár hét után készül el. 

Azonnal terhelhető implantátum árak

Az azonnal terhelhető implantátum ára egyéni konzultáció után határozható meg, mivel függ a páciens egyéni állapotától, a rendelkezésre álló csontállomány mennyiségétől. A fogimplantátum árakról a fogászati árak aloldalunkról tájékozódhat.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!