A cikk a Világgazdaság oldalán jelent meg.

Egy minőségi fogászati sebészeti kézi műszer ára 20-25 ezer forint is lehet, a fogászati fúrógépek átlagos ára 300–500 ezer forint, a sebészi berendezések értéke 1–3 millió, a fogászati kezelőszékek átlagos vételára 5–10 millió forint között van. A szájsebészeti, parodontológiai műtéti beavatkozásokhoz szükséges 15-20 darabos sebészi műtéti eszközkészlet és az alkalmazott berendezések értéke eléri egy új autó árát.

A Grand View Research jelentése szerint

a fogászati eszközök globális piacának becsült értéke 2013-ban 6,08 milliárd amerikai dollár volt, 2020-ra ez az érték várhatóan 4,9 százalékos átlagos éves növekedési ütem mellett eléri a 8,45 milliárd dollárt.

Az előrejelzési periódus alatt valószínűleg Európában lesz a legnagyobb, 5,3 százalékos növekedés. A kiugróan magas piaci bővülés okai az idősödő, egészségtudatos népesség, a fogászati népbetegségek (például fogszuvasodás és fogágybetegség) mind gyakoribb előfordulása és az esztétikai beavatkozások iránt megnövekedett kereslet. Ezen igények, valamint az új, korszerű eszközök fejlesztése és széles körű elterjedése miatt alakult ki a fogászati turizmus is.

Magyarországra például évente hétezer turista érkezik fogászati kezelésre, ezzel Európában piacvezetők vagyunk. A szegmens hazai fellendülését segítik a Nyugat-Európához képest alacsony orvosi munkadíjak és technikai költségek.

Számos területen azonban lehetőség nyílna arra is, hogy árverseny helyett egyedi esztétikai helyreállításokkal, új technológiák bevezetésével, magasabb szintű igények kielégítésével tegyük vonzóvá a hazai fogászati ellátást.

A páciensek megnövekedett igényei miatt az utóbbi években a fogászatban forradalmian új terápiás eljárásokat dolgoztak ki, köszönhetően a technológiai fejlesztéseknek, különös tekintettel a digitális eljárásokra, valamint a szövetrekonstrukciós műtétekben alkalmazható újszerű bioanyagok fejlesztésére.

Egy parodontológiai vagy szájsebészeti szövetrekonstrukciós műtéti beavatkozás anyagköltsége a fogorvosi praxisnak általában 50–150 ezer forint között van, nem számítva az esetleg behelyezett fogászati implantátumok költségét.

Az optimális gyógyulás érdekében a nagy értékű csont- és ínypótló anyagok megfelelő alkalmazásához korszerű sebészi berendezésekre, kézi műszerekre is szükség van.

Egy ilyen speciális mikrosebészeti műszerkészlet fejlesztését kezdeményezték a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának vezető oktatói 2014-ben.

A fejlesztés alapját az adta, hogy a parodontológiai kezelések között kiemelt fontosságúak a páciensek magas mosolyesztétikai igényeinek megfelelően végzett úgynevezett ínyplasztikai eljárások, amelyeket kvalifikált szakorvosok nagy számban végeznek hazánkban is. Az ilyen beavatkozások során lehetséges az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedése minimálinvazív módszerekkel, például alagút- (tunnel) technikával. Az eljárás nemcsak az ínyhiány helyreállítására, hanem a kötőszövet vastagítására is alkalmas, és tartósan esztétikus megoldást biztosít, egyúttal megszüntetve a fognyaki érzékenységet, és visszaadva a páciens magabiztos mosolyát.

A műszerfejlesztésben prof. dr. Windisch Péterrel, prof. dr. Gera Istvánnal hárman vettünk részt a svájci Deppeler céggel és a hazai forgalmazó Harmonycom Kft.-vel együttműködve. Az új sebészi kéziműszer-készlet kialakítása során a svájci vállalat vezetője, Diane Bonny hazánkba látogatott, majd több ínyrecesszió-fedési műtét személyes megtekintése, valamint műtéti videofelvételek elemzése után Svájcban fejlesztették ki az első prototípusokat. Ezeket először a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikáján modellműtéteken tesztelte, majd egy Svájcban tett gyárlátogatáson véglegesítette a parodontológus szakorvosokból álló szakmai csapat, ezt követően indult el a Deppeler Windisch Tunnel műszerkészlet sorozatgyártása.

A piaci bevezetés óta eltelt három évben az új mikrosebészeti tunnelkészlet nagy népszerűségre tett szert mind bel-, mind külföldön. Prof. dr. Windisch Péter és jómagam nagyszámú ínyplasztikai beavatkozást végeztünk el, valamint hazai és külföldi fogorvosoknak rendezett elméleti és gyakorlati kurzusokon oktatjuk az ínyrecesszió-fedési technikák alkalmazását tunnelműszerek segítségével. A sebészi készlet piaci ára 125 ezer forint, jelentősen megkönnyíti, biztonságossá teszi a szöveti graftok és a korszerű, nagy értékű kötőszövetpótló bioanyagok alkalmazását.

A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának a nemzetközileg is sikeres sebészi eszközök kifejlesztésében való közreműködése jelzi, hogy hazánkban is lehetséges az orvosi szaktudásból származó know-how átültetése a gyakorlatba. Egy ilyen műszerfejlesztési folyamat sikeréhez elengedhetetlen, hogy az orvos, aki használja majd a műszert, egyértelműen meg tudja fogalmazni a gyártónak, milyen szempontoknak kell megfelelnie az eszköznek. Másrészt a gyártó mérnöki alaposságára és olyan konstruktív szemléletre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy kézzelfoghatóvá váljon az orvosok elképzelése. A mi esetünkben ez tökéletesen megvalósult, hiszen adva volt egy konkrét műtéttechnika, és az újításokra nyitott műszergyártó, aki tökéletesen megvalósította az elképzeléseinket.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.