A préskerámiából készült koronák, héjak és az úgynevezett inlay-k is a rögzített pótlások közé tartoznak. Ezeket fogorvosi cementtel lehet rögzíteni az előkészített fogakhoz. A fog ragasztó cement olyan speciális ragasztó, ami tartósan rögzíti a fogpótlásokat. 

 

Mivel lehet fogat ragasztani, pontosabban préskerámia koronát, héjat, inlay-t rögzíteni a fogra?

 

A korona és a híd, a betét (inlay, onlay) és a héj is a rögzített fogpótlások közé tartozik. A préskerámia (porcelán) korona rögzítéshez – a fémkerámia koronákhoz hasonlóan – speciális ragasztót, fogászati ragasztó cementet (röviden, köznyelvi kifejezéssel: fog ragasztó cement) használunk. A fog ragasztó cement oldékonysága igen kis mértékű. Tulajdonságai, mechanikai jellemzői révén pedig ellenálló és tartós, így ideális a fogpótlások hosszú távú rögzítéséhez.

A porcelán héj az egyik leghatékonyabb, azonban invazív megoldás a metszőfogak színbeli eltérésének korrekciójára. A letöredezett metszőélek és a fogak között kialakuló hézagok is kiválóan korrigálhatók a porcelán héj segítségével. Nagy előnye, hogy a fogak saját anyagából mindössze 0,5-1 millimétert kell lecsiszolni.

Tájékoztatás préskerámia korona, porcelán héj, inlay ragasztásáról a Dentpoint rendelőjében.

Az inlay/onlay vagy betét egy speciális tömés, amit egy darabban, szilárd halmazállapotban rögzítenek fogragasztó cementtel. Általában szuvasodás, gyökérkezelés és fogtörés helyreállítására alkalmazzuk.

Amennyiben ezek a pótlások préskerámiából készülnek, leggyakrabban úgynevezett adhezív cementet használunk a rögzítéshez. Ezek a műgyanta alapú cementek rendkívül erősek, esztétikusak és tartósak. Kötésüket tekintve vagy fényre kötőek (light curing), vagy kettős kötésűek (dual curing). Utóbbit is meg kell világítani polimerizációs lámpával, azonban kémiai kötésű komponens is található benne, ezért maximális kötési erejét csak néhány óra elteltével éri el.

 

Mennyi idő alatt szilárdul meg a fog ragasztó cement?

Préskerámia korona ragasztása a Dentpointnál.

Az önkötő (self curing) fogragasztó anyag igen gyorsan, pár perc alatt megköt, ilyenkor azonban még nem szilárdul meg teljesen. Végleges keménységét körülbelül 24 órán belül nyeri el a ragasztástól számítva.

Emiatt az első két órában teljesen mellőzni javasolt az étkezést. Kemény, a teljes fogsort megterhelő, ill. ragadós ételeket pedig csak 1 nap elteltével fogyasszunk.

Fényrekötő (light curing) társaik azonnal megkötnek a polimerizációs lámpa fényére, stabilitásuk és rögzítő erejük azonnali.

Az úgynevezett kettős kötésű (dual curing) cementeket szintén meg kell világítani, azonban kémiailag kötő komponense miatt az óvatos használat, néhány órás kímélés javasolt ennél a típusnál is.

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogászati ragasztókkal vagy a rögzített fogpótlásokkal kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.