A fémes íz a szájban számos okból kialakulhat. Posztunkban körbejárjuk, mi okozhatja a fémes szájízt és mit tehetünk ellene.  

Fémes íz a szájban – milyen okai lehetnek?

A fémes szájíz számos különböző egészségügyi probléma, köztük súlyos betegségek tünete lehet. Ezért fontos, hogy ha a fémíz a szájban tartós és nem tudjuk azonosítani az okát, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Most pedig nézzünk meg közelebbről, mi okozhatja a fémes íz kialakulását a szájban.

 

Betegségek

Rossz szájhigiénia, a fogakat érintő egyes betegségek

A nem megfelelő, nem elég alapos vagy rendszertelen fogápolás ízérzékelési zavarokhoz vezethet. A fogakra rakódó lepedék pedig fogkő kialakulásához vezet, amely további betegségek melegágya. A száj és a fogak egészsége érdekében naponta legalább kétszer mossunk fogat, használjunk fogselymet is. Ha nincs semmi panaszunk, akkor is fontos, hogy félévente nézessük meg a fogainkat egy fogorvossal, és a fogkövet is rendszeresen távolítassuk el.

Emésztési zavarok

Gyomorégés és refluxbetegség is eredményezhet fém ízt a szájban. Ezek jellegzetes kísérőtünetei a puffadás és a böfögés. Ezek elmúltával általában a fémes szájíz is megszűnik.

Ételallergia

A fémes íz a szájban akkor is megjelenhet, amikor bizonyos ételeket először fogyasztjuk. A tengeri kagylók vagy csonthéjas diófélék például ilyen élelmiszerek. Ha az első fogyasztásuk után fémes szájíz tapasztalható, nagy az esélye, hogy ételallergiáról van szó.

Az orrmelléküreg megbetegedései

Az allergiák közé tartozik a szénanátha is, ami az arcüreggyulladáshoz és a megfázáshoz, illetve más, a légutakat megtámadó fertőző betegséghez hasonlóan az ízérzékelés zavarát okozhatja. A szaglás és az ízlelés ugyanis szoros kapcsolatban van, ha a szaglás nem működik megfelelően, az ízeket sem tudjuk tökéletesen érzékelni. A kóros állapotok megszűnésével az ízérzékelés is helyreáll.

A központi idegrendszer zavarai

Amennyiben a nyelv ízlelőbimbóival összekapcsolt agyi idegek, vagy más, az ízlelésben részt vevő idegpályák károsodnak, szintén kialakulhat a fémes szájíz érzete. Ez a tünet például az alábbi betegségek esetén fordulhat elő:

 • Parkinson-kór,
 • demencia,
 • agydaganatok,
 • epilepszia,
 • szklerózis multiplex,
 • stroke.

Gyógyszerek, vitaminok, terápiák

 

 Fém íz a szájban? A fémes íz a szájban gyógyszerek mellékhatása is lehet.

Kemoterápia, sugárterápia

Angolul “chemo mouth” a neve annak a jelenségnek, amikor a kemoterápia vagy a sugárkezelés mellékhatásaként a daganatos betegek ízérzékelésében zavar keletkezik. A betegek legtöbbször keserű ízt vagy fémes ízt érzékelnek a szájukban. A tapasztalatok szerint D-vitamin és cink bevitele megelőzheti ezt a jelenséget, ami egyébként a kezelések befejezésével magától megszűnik.

Gyógyszerek

Meglepő módon számos gyógyszernek lehet az ízérzékelést eltorzító mellékhatása, így szedésük során fémes, rossz szájíz is kialakulhat. Néhány példa:

 • egyes antibiotikumok,
 • bizonyos vérnyomáscsökkentők,
 • köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszerek,
 • csontritkulásra felírt gyógyszerek,
 • egyes antidepresszánsok és lítium.

A gyógyszerek szedésének abbahagyásával a fémes íz is megszűnik.

A viszonylag magas fém- és fémszármazék-tartalmú multivitamin-késztítmények, terhesvitaminok mellékhatásaként is kialakulhat fémes íz a szájban. Főleg a jelentős vas-, cink-, réz- és krómtartalmú étrendkiegészítőknél nagy ennek a valószínűsége. A sok cinket tartalmazó megfázás elleni tabletták is fémes szájízt okozhatnak.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A fémes szájíz további okai

Várandósság

Főleg az első trimeszterben jellemző a fémes szájíz felbukkanása, amihez társulhat bizonyos szagokra való fokozottabb érzékenység is. A jelenség oka nem tisztázott, feltételezések szerint a terhesség kapcsán bekövetkező hormonális változások állhatnak a háttérben.

Kávéfogyasztás

Ritkán, de előfordulhat, hogy jelentős mennyiségű kávé fogyasztását is fémes szájíz kialakulása kÍséri.

Fenyőmag-szindróma

Először a 2000-es évek elején adott hírt a jelenségről egy belga orvos, aki szerint egyes emberek a fenyőmag fogyasztása után 12-24 órával keserű ízről, illetve fémes szájízről számoltak be.

 

Mit tegyünk, ha nem múlik a fémes íz a szánkban?

A fémes íz a szájban úgy szüntethető meg, ha a kiváltó okát kezeljük. Ezért fontos, hogy ha a panasz tartósan fennáll, forduljon vele orvoshoz. Mint láttuk, komoly betegségek is okozhatják a fémes íz kialakulását, ezért az orvos felkeresését nem érdemes halogatni.

Ha azonban a fémes szájíz oka nem valamiféle betegség, házi praktikákkal is próbálkozhatunk:

 • cukormentes rágógumi és mentolos cukorka használata,
 • alapos fogmosás minden étkezés után,
 • korai – 18 óra előtti – vacsora,
 • a nagy mennyiségű kávéfogyasztás mérséklése,
 • a dohányzás elhagyása.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a Dentpointnál igénybe vehető fogászati kezelésekkel kapcsolatban kérdése van vagy felkeresné rendelőnket, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva.

 A fémes szájíz, a fémes íz a szájban számos betegség tünete lehet.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.