A letört fog ijesztő lehet, de szerencsére léteznek olyan megoldások, amelyekkel a legtöbb esetben megmenthető a fog és helyreállítható az esztétikája. A csapos fogpótlás során egy gyökércsatornában rögzülő, a fog hiányzó részét kiegészítő műcsonk kerül beépítésre a foggyökérbe, amelyre könnyedén készíthető korona vagy híd, és hosszú évekre meghosszabbítható a fog élettartama.

Cikkünkből most megtudhatja, hogy mi az a csapos fog és milyen fajtái vannak. Milyen esetekben nem alkalmazható? Továbbá szót ejtünk a tartósságáról és hogy mi a teendő kiesett csapos fog esetén.

A csapos fog ára az anyagától függ.

Mi az a csapos fog?

Sok esetben a fog olyan nagy mértékben károsodik – például az íny széléig letörik fogszuvasodás, fogelhalás vagy baleset következtében -, hogy arra már nem lehet koronát vagy hidat építeni, mivel nincsen elegendő foganyag. Ilyenkor jó megoldás lehet a csapos fogpótlás, mellyel a fog visszaállítható eredeti esztétikai állapotába.

A csapos fogpótlás menete

 1. A csapos fogpótlást minden esetben valamilyen képalkotó vizsgálat, például panoráma röntgen készítése előzi meg, hogy a szakorvos fel tudja mérni a fog és a gyökerek állapotát, megállapítsa, hogy nincs-e gyulladás.
 2. A csapos fog felépítéséhez előzetes gyökérkezelés szükséges. Amennyiben már gyökértömött a fog, a szakember ellenőrzi, hogy hibátlan-e a tömés. Amennyiben szükséges, cseréli.
 3. A kezelés során a gyökérbe beépítésre kerül egy csap, ami a kialakítandó fogcsonk alapjául szolgál. Egy része a gyökérben rögzül, míg másik fele a szájüregben van és fogcsonkot képez, amire aztán korona vagy híd készül.

TIPP: A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrumban esztétikus, porcelánleplezésű, nagy teherbírású koronák és hidak állnak pácienseink rendelkezésére. Fémmentes koronáinkat és hídjainkat a legmagasabb szintű esztétika érdekében a frontfogak területén alkalmazzuk, így gyönyörű, természetes mosoly érhető el. Fémkerámia koronákat, hidakat az oldalsó területeken a nagyobb teherbírás miatt készítünk.

 

A csapos fog típusai

A gyökérben elhelyezett csap többféle anyagból készülhet. Hogy melyik a legideálisabb, elsősorban attól függ, hogy mekkora a megmaradt foganyag.

Üvegszálas csap

Az üvegszálas csapok alkalmazása a leggyakoribb. Ezeket általában akkor építi be a fogorvos, ha elegendő mennyiségű foganyag áll rendelkezésre.

Előnyei: 

 • lenyomatvétel nélkül, azonnal alkalmazható
 • fogszínű, rendkívül esztétikus
 • rugalmasabb, mint a fém, ezért kevésbé valószínű a foggyökér repedése

Öntött fém csap

Amennyiben kevés a megmaradt foganyag, még mindig ez a legstabilabb megoldás a fog helyreállítására. A gyökérkezelést követően a fogorvos lenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnikus egy fém csapot készít. Mivel ez teljesen egyedi, jobban illeszkedik a foggyökérbe és nagyobb teherbírású.

A fém csap készülhet:

 • nikkelmentes fémből
 • aranyból
 • galvánaranyból
 • cirkónium-dioxidból

Az öntött fém csapot nem lehet azonnal behelyezni, hiszen egyénre szabottan készül el. Fontos azt is tudni, hogy a fém jóval merevebb, mint az üvegszálas csap, ami megnöveli a foggyökér megrepedésének kockázatát.

Mikor nem készíthető csapos fog?

Bizonyos esetekben a csapos fog sajnos nem megoldás a fog megmentésére. Lássuk most ezeket az eseteket!

 • Csapos fog ínygyulladás, fogágybetegség és a csontban található foggyökér körüli krónikus gyulladás esetén nem alkalmazható.
 • Amennyiben a fog az íny szintje alatt törik le, vagy hosszában megreped, a fogat ki kell húzni.
 • Rossz állapotban lévő, 8–10 mm-nél rövidebb, vagy görbe foggyökér esetén szintén nem lehetséges fogcsap beépítése. Gyökércsúcs rezekciót követően a gyökér nem mindig elég hosszú a csapos megoldáshoz.
 • Gyermekek esetében még nagyon tág a gyökércsatorna, az időseknél pedig sok esetben már be van szűkülve, ami megnehezíti a csapos fog készítését.

 

A csapos fog tartóssága

A csapos fog a hosszú távú élettartamot tekintve alapvetően némi hátránnyal indul, hiszen alkalmazásakor a páciens fogából mindössze a gyökérrész áll rendelkezésre, ezt kell megerősíteni. Hogy ez a lehető legjobban sikerüljön, elengedhetetlen a hibátlan gyökértömés és az adott körülményeknek megfelelő csap választása.

Olykor előfordulhat a csap meglazulása, vagy begyulladhat a gyökér körül csapos fog. Ettől függetlenül az a tapasztalat, hogy a csap kialakítása nagyon jó módja a fog megmentésének. 

Mind az üvegszálas, mind a fém csapok erősnek bizonyulnak és megóvják a fogakat a törésektől. Hosszú ideig megőrizhetik a fogak megfelelő funkcionalitását. Jó szájhigiénia mellett évekig elkerülhető a foghúzás. Ennek érdekében érdemes félévente felkeresni a fogorvost és eltávolíttani a fogköveket, megelőzve a fogínygyulladást.

A csapos fog visszaragasztás akkor szükséges, ha a csapos fog kiesett.

Mi teendő ha a csapos fog kiesett?

Sajnos előfordulhat, hogy a csapos fog begyullad, vagy nem illeszkedik megfelelően, esetleg elenged a csapos fog ragasztása.

Ha a fog gyulladt, azt rendszerint a csapos fog érzékenysége előzheti meg, a páciens azt tapasztalja, hogy a csapos fog fáj.

Kiesett csapos fog esetén sem kell kétségbeesni, ugyanakkor feltétlenül szükséges a szakorvos felkeresése, aki meg tudja állapítani a mögöttes okokat. 

Sok esetben a csapos fog visszaragasztásával még hosszú évekre meghosszabbítható a fog élettartama. Ugyanakkor sajnos az is előfordulhat, hogy a csapos fog kihúzása és más fogpótlási megoldás alkalmazása válik szükségessé.

A csapos fog ára

A rendelőnkben érvényes esztétikai fogászati árainkról, így a csonkfelépítő tömés, valamint az üvegszálas és öntött fém csapos fogpótlás árairól itt tájékozódhat. A gyökérkezelések díjairól pedig itt talál bővebb információt.

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!