A hagyományos kivehető fogsorok megfelelő stabilitásához szükséges egy úgynevezett szájpadlási rész, amely a vákuum szívó hatásának köszönhetően rátapad a szájpadlásra, így biztosítva a megfelelő rögzülést. A megoldás ugyanakkor korántsem tökéletes, hiszen sok páciens számol be instabilitásról, kényelmetlenségről. Sokkal komfortosabb a szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsor, ami fogimplantátumok segítségével rögzül az állkapocshoz.

A cikkben áttekintjük, hogyan valósítható meg a szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsor, milyen technikai megoldások léteznek és mire lehet számítani az élettartam és árak tekintetében.

a szájpadlás nélküli fogsor fogimplantátumok beültetésével valósítható meg

Miért sokkal jobb megoldás a szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsor? 

Sok páciens tapasztalja, hogy a hagyományos kivehető fogsor nevetés, beszéd vagy étkezés közben elmozdul, ami jelentősen rontja az életminőséget és komoly gátlásokat is okozhat. Hagyományos kivehető fogsor esetén annak elmozdulása sajnos szinte kivédhetetlen, mivel a fogsor csupán a nyálkahártyán támaszkodik. A rögzítésben segít a műfogsor ragasztó, de ez sem nyújt teljes stabilitást. 

Létezik azonban egy másik lehetőség, amit rendelőnkben igen gyakran javaslunk. Ez a fogimplantátumok segítségével rögzített kivehető fogsor. Ez esetben az állkapocscsontba állkapcsonként 4 db fogimplantátumot, azaz titániumból készült műgyökeret ültetnek be, és ehhez rögzül majd a kivehető fogsor. Emiatt a felső fogsor esetén nincs többé szükség a kényelmetlen szájpadlási részre sem. A módszer természetesen az alsó állkapocs esetén is alkalmazható. 

Kinek ajánlott a szájpadlás nélküli kivehető fogsor? 

Az implantátumokon rögzített kivehető fogsor teljes fogatlanság esetén ajánlott a következő esetekben:

 • Elsősorban idősebb pácienseknek, akik kényelmes, költséghatékony, mégis esztétikus és stabil megoldást szeretnének;
 • Olyan fiatalabb pácienseknek is, akik anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak a fix fogpótlást, vagy valamilyen egyéb kizáró oka van az elkészítésének;
 • Bizonyos esetekben a száj körüli ráncok kisimítását legjobban ezzel a megoldással lehet biztosítani az ajkak hatékonyabb belső megtámasztásával. 

Milyen előnyei vannak a szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsornak? 

 • Bár a költségek magasabbak a hagyományos kivehető fogsorénál, még mindig jóval alacsonyabbak, mint az implantátumokra rögzített teljes körhídénál;
 • Hányingeres pácienseknél is jól alkalmazható, sokkal kevésbé  vált ki garatreflexet;
 • Megmarad a szájpadlás ízérzékelése;
 • Komfortosabb, stabilabb érzés.

Mennyi idő alatt készíthető el és mennyire tartós az implantátumokra rögzített kivehető fogsor? 

A szájpadlási alaplemez nélküli fogsor készítésénél számolni kell azzal, hogy a rögzítéshez implantátumok beültetése szükséges. Ezek gyógyulása és becsontosodása átlagosan 2-3 hónap. A gyógyulási idő alatt bizonyos esetekben viselhető a hagyományos kivehető fogsor.

Ha a gyógyulás megtörtént, akkor az implantátumokban elhelyezhetőek a rögzítő elemek és elkészíthető vagy átalakítható a kivehető fogsor is. 

Helyes fogápolás és rendszeres fogászati kontrollok mellett maguk a fogimplantátumok akár egy egész életen át tartósak lehetnek, a kivehető fogsort azonban időnként alá kell bélelni, illetve 10-15 évente cserélni kell. 

Hogyan kell tisztítani a szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsort? 

Ahogy fentebb említettük, a hosszú élettartam akkor érhető el, ha a fogsort megfelelően ápolják. Mire kell figyelni? 

 • Naponta 1x esténként el kell távolítani a tisztításhoz a kivehető fogsort;
 • Ennek külsejét és belsejét is alaposan meg kell tisztítani;
 • A szájban található elemeket is alaposan meg kell mosni;
 • Elkerülhetetlen a rendszeres fogászati kontroll, hogy az esetleges problémákra idejében fény derüljön.
a szájpadlás nélküli kivehető fogsor esetében is nagyon fontos a megfelelő tisztítás

A szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsor fajtái

A szájpadlás nélküli kivehető fogsor rögzítésére kétféle technikai megoldás létezik. Az egyik a stéges, a másik pedig a lokátoros rögzítés.

Locatoros rögzítésű fogsor

A lokátoros rögzítésű fogsor lényege, hogy a beültetett fogimplantátumokba azok gyógyulása és becsontosodása után úgynevezett locator elemeket csavarnak. Ennek a másik fele található a kivehető fogsorban. A rendszer úgy működik, mint a pantent: a két elem egymásba pattan és így rögzül. A kivehető fogsorban található elemek szükség szerint könnyen cserélhetők, illetve a rögzítés erőssége is változtatható az elemek cseréjével. 

A locator rögzítésű kivehető fogsor előnyei: 

 • Helyigénye alacsony;
 • Alacsony vertikális magasság mellett is alkalmazható;
 • Akkor is működőképes marad, ha implantátum kilökődésre kerül sor.

A locator rögzítésű kivehető fogsor hátrányai: 

 • Kevésbé képes a billenő erőhatásokat stabilizálni, ezért nagyon fontos, hogy az implantátumok optimális pozícióban kerüljenek beültetésre.

Stéges rögzítésű kivehető fogsor

Elérhető egy másik megoldás is, az úgynevezett stég, vagy merevítőrúd alkalmazása. Ebben az esetben a beültetett fogimplantátumokhoz egy fémből készült merevítő rudat rögzítenek, amely összeköti azokat. A műfogsorban pedig U alakú rögzítőelemeket helyeznek el, ezek kapcsolódnak a stéghez. 

A stéges rögzítésű fogsor előnyei: 

 • Lényegesen jobban viseli a billenő erőhatásokat;

A stéges rögzítésű kivehető fogsor hátrányai:

 • Nagyobb a helyigénye;
 • Csak megfelelő vertikális magasság esetén készíthető el,
 • Implantátum vesztésekor nem működőképes tovább, ilyenkor újra el kell készíteni a rendszert.

Szájpadlási alaplemez nélküli kivehető fogsor árak

A szájpadlás nélküli fogsor elkészítésének költsége a következő tényezőkből áll össze:

 • Hány darab és milyen típusú fogimplantátum beültetésére van szükség?
 • A kivehető fogsor anyaga, típusa
 • Szükség van-e csontpótlásra? 

A locator és stéges technológia ára között nincsen nagyságrendi különbség. Ha szeretne többet megtudni árainkról, keresse fel fogászati árak aloldalunkat. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a kivehető fogsorok kapcsán érdekli a fogpótlás menete is, illetve további kérdései merültek fel, kérjük, olvassa el kezelési aloldalunk vonatkozó fejezetét. Az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban pedig itt talál részletes információkat

Minden egyéb fogászati kérdésben is örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!képek forrása: freepik.com