Kovács Dea: így lesz egy fogászati asszisztensből fogorvos

A szakmában azt mondják, hogy egy frissen végzett fogorvosnak hosszú évekre van szüksége, mire megszerzi a kellő jártasságot és rutint. Kovács Dea már 10 éve dolgozott fogászati asszisztensként és dentálhigiénikusként, amikor eldöntötte, hogy fogorvos lesz, és elkezdte az egyetemet.

Deát nem csak arról kérdeztük, milyen volt felnőtt fejjel visszaülni az iskolapadba és milyen érzés fogorvosként visszatérni a rendelőbe, ahol azelőtt dentálhigiénikusként dolgozott. Arról is mesélt, mennyi az igazságalapja annak az elterjedt állításnak, hogy a fogorvosi szakma férfi hivatás, és hogy mit javasolna a magyar embereknek, ha csak egyetlen dolgot mondhatna a fogaik egészségmegőrzése szempontjából. 

Kisgyerekként mi szeretett volna lenni, ha nagy lesz?

Kisgyerekként a régészet és a történelem foglalkoztatott, igazság szerint ekkor még fel sem merült bennem, hogy egészségügyi területen dolgozzak. A gimnázium vége felé már inkább a média, azon belül pedig az újságírás érdekelt. Így – az akkoriban egyébként nagyon felkapott – kommunikáció és médiatudomány szakra felvételiztem. 

Most mégsem valamelyik újság riportereként beszélgetünk önnel, hanem a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum egyik fogorvosaként. Minek köszönhető ez a fordulat? 

Tulajdonképpen ez egy véletlennek köszönhető. Nagyon kedves családi ismerősünk fogorvos. Az érettségit követően az asszisztense valamiért kiesett a munkából, mivel a nyári szabadságolások kellős közepén jártunk, nem talált helyettesítést, és megkérdezte, lenne-e kedvem beugrani a helyére segíteni. Nem volt bonyolult, segítettem az adminisztrációban, leírtam, amiket diktált és hasonlók. Mégis valamiféle betekintést nyertem ebbe a szakmába, és valahogy magával ragadott az egész. Annyira megtetszett, hogy végül el sem mentem a kommunikáció szakos felvételire. Mondtam a szüleimnek, hogy én ezt szeretném csinálni. Akkoriban két olyan iskola volt az országban, ahol fogászati asszisztens és az arra ráépülő dentálhigiénikus képzés indult. A budapestit választottam, mert nagyon sok jót hallottam róla.

Említette, hogy nagyon megtetszett önnek a fogászat mint pálya, amikor belekóstolt az asszisztensi munkába. Pontosan mi ragadta meg?

Nem tudom megmondani… Egy szívdobbanás volt: ott voltam és minden pillanatát élveztem. Az asszisztensi munkát, a fogorvos segítését, a páciensekkel való kommunikációt… mindent! (mosolyog)

Fogászati asszisztensként számos rendelőben elhelyezkedhetett volna. Miért pont a Dentpointot választotta?

Amikor a dentálhigiénikus képzésre jártam, a gyakorlatot a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen töltöttük. Itt találkoztam először Dr. Molnár Bálinttal, akivel a gyakorlatok során nagyon sokat dolgoztunk együtt. Rengeteget tanultam és tanulok tőle a mai napig. Szeretem azt az elképesztő hivatástudatot, ahogyan a szakmához áll, ezt az óriási szakmai alázatot. Mivel ő is szeretett velem dolgozni, amikor elindult a magánrendelése, én a főállású asszisztense lettem. 

Ennek ellenére most mégsem Kovács Deával, a dentálhigiénikussal, hanem Kovács Deával, a fogorvossal beszélgetünk. Nem tipikus, hogy egy asszisztensből fogorvos lesz. Milyen megfontolásból vágott bele?

Ez egy nagyon kedves történet. Anno úgy éreztem, dentálhigiénikusként is ki tudok teljesedni a szakmában. Viszont egy ismerősöm 2015-ben érettségizett és nem nagyon tudta, hogy pontosan hová szeretne felvételizni, így a jelentkezési határidő előtt egy órával megkért, segítsek neki a végleges sorrend eldöntésében. Bár ő műszaki irányba ment tovább, csak úgy a fogorvosi kart is megnéztük, és akkor láttam, hogy a már meglévő emelt szintű érettségim alapján felvettek volna tavaly és az azt megelőző évben is. Ekkor jött az ötlet, hogy próbáljuk meg, miért ne? Ennek ellenére újból letettem egy emelt szintű érettségit, hogy javítsak a már meglévő eredményeimen, ami sikerült is. 

Mennyire volt nehéz a fogorvosi kart felnőtt fejjel, munka mellett elvégezni? 

A rendszeres tanulásba az elején nagyon nehéz volt visszarázódni. Nem volt egyszerű, hogy ezt a hatalmas mennyiségű anyagot hogyan tudom elsajátítani, megjegyezni. Szóval újra “megtanulni tanulni” volt az első nehézség, de szerencsére fokozatosan belejöttem, és egy idő után már kifejezetten élveztem a dolgot. 

Jelentett valamekkora előnyt az egyetemen, hogy korábban már tíz éve fogászati asszisztensként, illetve dentálhigiénikusként dolgozott?

A gyakorlati résznél sokat jelentett. Harmadévtől kezdődtek azok a gyakorlatok, ahol a kézügyességnek nagy szerepe van. Ezeknél azért világosan éreztem, hogy könnyebben megy, mert előtte évekig dentálhigiénikusként dolgoztam. Negyed- és ötödévben, amikor már pácienseket is kezeltünk, még nyilvánvalóbbá vált, hogy van már némi “előéletem”. Többször előfordult, hogy egy-egy adott szituációnál beugrott, hasonlót már láttam, úgy fogom megoldani, ahogy azt láttam már a rendelőben. Többen is megállapították, a többiekhez képest mennyivel magabiztosabban bánok a páciensekkel és fogaikkal. 

 Azt szokták mondani, hogy egy frissen végzett fogorvosnál általában 10 év, mire megszerzi a kellő rutint, és tökéletesen magabiztosan képes elvégezni a különféle kezeléseket. Ugyanakkor, mivel soha nincs két egyforma probléma vagy nincs két egyforma páciens, így minden egyes alkalommal új esettel találom magam szemben. Mindig át kell gondolni az adott szituációt és a legjbb megoldást kínálni a páciensnek. Ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam, hiszen már 15 éve a fogászati szakmában dolgozom, segít átfogóbban szemlélni egy-egy adott helyzetet.

Az egyetem mellett is tudta folytatni a DentPointnál az asszisztensi munkát?

Nem, ez egy nappali képzés volt, ráadásul egy másik városban, ezért amikor elkezdtem a fogorvosi tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen, megszakadt a munkakapcsolatunk. Viszont nagyon örülök annak, hogy most, a diploma megszerzése után, visszatérhetek a Dentpointhoz, immár fogorvosként.

Milyen érzés volt fogorvosként visszatérni a rendelőbe, ahol korábban asszisztensként dolgozott?

Nagyon jó érzés! Mindenki kedvesen fogadott, jó hangulatban telik a rendelés. Nagyon örülök, hogy visszatérhettem fogorvosként a Dentpointhoz, hiszen egy remek csapattal dolgozhatok együtt, a legkorszerűbb eszközökkel, emellett nagyon sokat tanulhatok is itt.

Mik a jövőbeni tervei?

Az egyetem elvégzésével általános fogorvosként dolgozhatok, ugyanakkor ez még egyáltalán nem jelenti a fogorvosi tanulmányaim végét. Hivatásként tekintek a szakmámra, ez egy élethosszig tartó képzést jelent. Szeretném elvégezni a szakorvosképzést. A fogászat minden terén szeretnék tovább fejlődni, különösképpen a parodontológia és szájsebészet területén. A legjobb érzés a számomra fogorvosként, amikor egy páciens azt mondja a kezelés után: “Ez nagyon szépen sikerült! Köszönöm szépen, doktornő”. Úgy tervezem, hogy sosem állok meg, folyamatosan képzem magam, annak érdekében, hogy ezt a mondatot még nagyon sokszor halljam. (mosolyog)

Számos városi legenda övezi a fogorvosi hivatást. Az egyik, hogy ez elsősorban férfi szakma, hiszen fizikai erőre is szükség van, például egy bölcsességfog kihúzáshoz. Ezt meg tudja erősíteni?

Nem, ugyanis a foghúzás sohasem erőből történik, a kulcs a megfelelő technika. Természetesen valamekkora erő kell hozzá, de teljes mértékben a technikán múlik az eredmény.

Ha csak egy dolgot mondhatna, amit a magyar emberek megtehetnének a foguk egészsége érdekében, mi lenne az?

Ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom, akkor ez a fogmosás. A megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnék. Már gyerekkorban el kell kezdeni a tanulást, hogy milyen fogkefével, milyen mozdulatokkal, hogyan kell helyesen végezni a fogápolást. Ha ez már kisgyermekkorban rutinná válik, sokkal kevesebb lesz később a probléma, kevesebb a szuvasodás vagy fogágybetegség miatt elvesztett fog. Egy dentálhigiénikusnak és egy fogorvosnak pedig ez a legfontosabb. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogtömés vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!